Det yttersta ansvaret för barn och ungdomar som riskerar att fara illa ligger hos socialtjänsten
Skolan och sjukvården är två instanser som enligt Socialtjänstlagen är skyldiga att anmäla och lämna uppgifter till socialtjänsten när de i sin verksamhet kommer i kontakt med unga som de bedömer kan behöva särskilt stöd eller skydd. Allmänheten bör också kontakta socialtjänsten om de misstänker att ett barn kan behöva hjälp. Om du inte har anmälningsskyldighet har du möjlighet att göra en anonym anmälan. Arbetar du däremot med barn i din profession kan du inte vara anonym.
Orosanmälan
Om du misstänker att ett barn utsätts för våld, övergrepp eller på annat sätt far illa bör du anmäla din oro snarast. Om du anser att faran är akut ska du ringa 112. Barn kan fara illa i många olika situationer, exempelvis om de har en utsatt hemmiljö på grund av olika orsaker eller om barnets eget beteende gör att det är i behov av hjälp.
Din oro behöver inte vara bekräftad för att du ska göra en orosanmälan – det räcker med en misstanke. Du anmäler för barnets bästa och för att socialtjänsten ska kunna utreda om din oro är befogad eller inte.
Fyll i blanketten digitalt:
Klicka på länken,
pdf
Orosanmälan, barn 0–18 år
(167 KB)
, skriv ut blanketten och posta den till:
Individ- och familjeomsorgen
Box 201, 83722 Järpen
Lämna blanketten direkt:
Du kan även lämna in blanketten eller fylla i den på plats i receptionen hos Individ- och familjeomsorgen.
Anmäl via telefon:
Ring oss på 0647-164 10.
Våra öppettider hittar du uppe till höger på denna sida.
Vid frågor kontakta oss:
Individ- och familjeomsorgen: 0647-164 10
Kundtjänst: 0647-164 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Då är du skyldig att anmäla
Anmälningsskyldighet gäller för alla som arbetar i en verksamhet som berör barn under 18 år. Detta inkluderar exempelvis personal inom skola, barnomsorg, hälso- och sjukvård samt polis. Som anmälningsskyldig kan du inte vara anonym.
Allmänheten bör anmäla
Som privatperson omfattas du inte av anmälningsskyldigheten men du bör ändå anmäla din oro till socialtjänsten för att de som oron berör på bästa sätt ska kunna få hjälp och stöd. Som privatperson har du möjlighet att göra en anonym anmälan. För att vara anonym ska du inte uppge dina kontaktuppgifter när du kontaktar oss eller när du fyller i blanketten för orosanmälan. Du kan inte i efterhand uppge att du vill vara anonym.
Hur går det till?
En individ kan bli aktuell för Individ- och familjeomsorgen (IFO) på två sätt:
- Genom att familjen själv ansöker om stöd.
- Genom att någon gör en orosanmälan.
När en anmälan kommer in ska en skyddsbedömning göras inom 24 timmar. Denna bedömning avgör om akuta åtgärder krävs. Därefter genomförs en förhandsbedömning, där barnet/ungdomen och föräldrarna kallas till ett möte med IFO. Samtalet syftar till att avgöra om familjen uttrycker ett behov av stöd eller om socialsekreteraren bedömer att vidare utredning krävs på grund av oro för barnet. En förhandsbedömning ska enligt lag vara klar inom två veckor.
Utredning
Om socialsekreterare bedömer att en utredning bör inledas efter mötet med familjen påbörjas en sådan Utredningen ska vara avslutad inom fyra månader. Under utredningen träffar familjen socialtjänsten vid flera tillfällen, det kan både vara på socialkontoret eller i hemmet. Även barnet kan delta i enskilda möten, anpassade efter mognad och ålder. I en socialutredning kan även andra uppgifter inhämtas, till exempel från förskola, skola eller sjukvård.
Insatser
Baserat på utredningen kan socialsekreteraren göra bedömningen att familjen skulle gynnas av att ta emot stöd. Exempel på stöd kan vara kontaktperson, familjebehandling eller föräldrastöd. Dessa insatser är frivilliga vilket innebär att föräldrarna och barnet, beroende på ålder, måste samtycka till insatserna för att de ska kunna påbörjas.
Sekretess
All information som socialtjänsten har om ett barn, en ungdom och deras familj omfattas av sekretess. Det innebär att informationen inte lämnas ut till någon annan utan lagligt stöd. Socialtjänsten får under utredningen kontakta andra instanser för att samla nödvändig information, exempelvis skola. I dessa fall kan samtycke från vårdnadshavarna begäras.
Kontakt
Individ- och familjeomsorgen (IFO)
Telefon: 0647-164 10
Öppettider för reception & telefontider
Vardagar:
09.00 - 09.30
10.00 - 11.45
13.00 - 14.30
Telefon vid akut fara:112
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Postadress: Box 201, 837 22 Järpen
Besöksadress: Norra vägen 21, nedre ingång mot E14